шина pilot sport 4 suv

Чи має значення рік виготовлення при купівлі шин?

Існує міф про те, що на автомобіль треба встановлювати тільки «свіжі» шини, виготовлені ледь не в місяць їх придбання. Компанія Мішлен виготовляє шини в усьому світі та постачає їх у різні країни. Процеси логістики влаштовані так, що від моменту виходу шини з конвеєра до появи на полиці шинного центру може пройти певний час. Але це не страшно, адже за умови правильного зберігання шин їхні властивості не змінюються.

Корейський центр захисту споживачів (Korean Department of Customer) та АДАК — Німецька автомобільна організація (ADAC, The German Motorist Organization) проводили спеціальні дослідження, щоб з’ясувати, як змінюються властивості шин при зберіганні. За результатами тестів компанії відзначили, що «старіння» шин — процес перш за все не часовий, а експлуатаційний. Тому для оцінки характеристик шини має значення не дата їх виготовлення, а дата встановлення на автомобіль та обумовлені нею час та умови експлуатації.

При встановленні на диск та автомобіль шини зазнають тиску повітря та механічних навантажень. За умови правильного зберігання (згідно з рекомендаціями виробника) вплив на шини справляють лише незначні перепади температур на складі зберігання. Щоб самостійно переконатися в цих заявах, ми провели тести шин різних років виготовлення.

важен ли год производства при покупке шин
тесты шин 2019 и 2020 года производства

Тести шин 2019 та 2020 року виготовлення

У серпні 2020 року компанія Мішлен спільно з акредитованою компанією з сертифікації «Шинтест» провела тест шин різних років виготовлення. Ми взяли шини MICHELIN Pilot Sport 4 SUV (SUV — позашляховик), виготовлені у 2020 та 2019 роках, що зберігалися згідно з рекомендаціями виробника.

Ми перевірили їхній зовнішній вигляд, твердість за Шором та глибину протектора — всі параметри були однакові. Для перевірки якості шин ми провели два випробування: гальмування й переставка. Під час гальмування водій гальмував із трьох різних швидкостей (100, 80 та 60 км/год) до швидкості 5 км/год, при цьому вимірювався гальмівний шлях у метрах. Випробування проводили з використанням вимірювальної системи Racelogic VBOX 20SL3 20Hz GPS.

Під час переставки водій шукав найбільшу швидкість, на якій автомобіль при перешикуванні з однієї смуги в іншу не втрачав керованість. Обидва тести проводилися як на сухому покритті, так і на мокрому. Як видно з таблиці нижче, незалежно від країни виробництва шини MICHELIN демонструють ідентичні характеристики зчеплення та керованості на сухому й мокрому покритті.

тест переставка

Тест шин MICHELIN різних країн і років виробництва

 MICHELIN Pilot Sport 4 SUV

 

На сухому

На мокрому

 

2020

2019

2020

2019

Гальмування — 100 км/год

39,22 м

40,22 м

Гальмування — 80 км/год

24,35 м

25,26 м

26,39 м

26,55 м

Гальмування — 60 км/год

13,75 м

14,27 м

15,06 м

15,12 м

Переставка (керованість)

101,00 км/год

101,8 км/год

93,6 км/год

93,3 км/год

Таким чином, шини MICHELIN Pilot Sport 4 SUV, виготовлені у 2019 році, в порівнянні з такими ж шинами, виготовленими у 2020 році, проявили себе в тестах рівнозначно, і суттєвих відмінностей між ними немає.

Крім того, ми протестували шини, виготовлені в різних країнах, але про це читайте в іншому матеріалі.

шина pilot sport 4 suv
как правильно хранить шины

Як правильно зберігати шини?

Шини важливо правильно зберігати й після покупки. Найважливіше — дотримуватися температурного режиму. Не можна зберігати шини за температури вище 35 °С. За даними дослідження Європейської технічної організації з шин та дисків (ETRTO), якщо температура підніметься вище 50 °С, старіння шин відбуватиметься у 2–4 рази швидше. Тести проходили в Саудівській Аравії, де існує проблема високої температури на складах.

Крім того, шини слід зберігати без упаковки (часто шини кладуть у пакети, тим самим блокуючи вентиляцію). Приміщення, де зберігаються шини, має бути прохолодним, з належним провітрюванням. Заборонено тримати поряд із шинами бензинові, жирові та інші паливно-мастильні матеріали. Шини не повинні знаходитися близько до джерел тепла, на них не повинні потрапляти прямі сонячні промені.

Такі умови можна забезпечити й самостійно, наприклад у гаражі, але якщо це проблематично, то багато шинних центрів пропонують послуги зі зберігання. Ви можете скористатися подібною послугою в наших офіційних дилерів і мати спокій, адже ваші шини MICHELIN зберігатимуться правильно.

Висновки

Суттєвої різниці між шинами різних років виготовлення немає. Але це справедливо виключно для правильних умов зберігання шин. Офіційні дилери шин MICHELIN знайомі з нашими рекомендаціями. Саме тому ми рекомендуємо купувати шини в наших партнерів. За умови правильного зберігання «старіння» шин як таке не відбувається. Зміни в шинах починаються тільки у разі зростання температури зберігання вище 50 °C, що є для Росії досить рідкісним явищем. Головне, що «старіння» шин — процес перш за все не часовий, а експлуатаційний. Тому для оцінки характеристик шини має значення не дата їх виготовлення, а дата встановлення на автомобіль та обумовлені нею час та умови експлуатації.

Термін гарантії на шини Групи Мішлен становить 5 років від дати випуску або до досягнення мінімально допустимого рівня зношеності протектора, передбаченого законодавчими вимогами, що діють на території Митного союзу, за умови дотримання правил транспортування, зберігання, експлуатації, визначених нормативними актами та виробником для кожної моделі шин залежно від того, що настане раніше.

Усі дослідження та рекомендації у цій статті дійсні для шин, призначених для легкових автомобілів, вантажних автомобілів малої вантажопідйомності та позашляховиків.

 

выводы
You are using an unsupported web browser
You are using a website browser that is not supported by this website. This means that some functionnality may not work as intented. This may result in strange behaviors when browsing round. Use or updgrade/install one of the following browsers to take full advantage of this website