как правильно эксплуатировать шипованные шины

Як правильно експлуатувати шиповані шини

У процесі розвитку шинної індустрії шипування зимових шин набуло значного поширення. Але слід пам’ятати, що шип протиковзання був і залишається чужорідним елементом, установленим у шину для покращення характеристик зчеплення (в основному на зледенілих покриттях), що утримується в масиві протектора шини тільки завдяки своїй формі. Тому правильна обкатка шипованих шин стає запорукою їх довготривалої служби.

Слід окремо зазначити, що шиповані шини потребують дбайливої експлуатації навіть після якісно проведеної обкатки. Варто утримуватися від різких стартів та гальмувань, інакше такий екстремальний стиль водіння (різкий початок руху та різке гальмування) може призвести до специфічного зношення шипів — характерного «зчісування» та неправильної посадки.

специфический износ шипа
шипованные шины

Також слід зауважити, що висока середня швидкість та різке маневрування можуть призвести до потоншання корпусу шипа та вироблення посадочної області шипа у товщі гуми протектора шини. Наявність такого шипа не означає, що він функціонує правильно, забезпечуючи необхідне зчеплення на льоду. Тонкий шип завалюється в плямі контакту й не працює. Крім того, залежно від умов експлуатації, манери водіння й типу автомобіля тонкий корпус шипа тягне за собою інші проблеми — загрозу втрати чи поломки.

do you know bib

ВАЖЛИВО ПАМ’ЯТАТИ:

По мірі експлуатації шин шипи протиковзання можуть зазнавати різноманітних пошкоджень. При цьому причиною може бути як один, так і сукупність чинників, до переліку яких належать:

  • манера їзди («агресивність» водіння, швидкісний режим);
  • тип автомобіля (потужність, колісна формула тощо);
  • настройки автомобіля (кути установки коліс).

 

Особливості експлуатації:

  • навантаження;
  • сезонність (зима, що «затягнулася», чи, навпаки, малосніжна зима);
  • взаємодія з хімічними реагентами.

Таким чином, щоб продовжити «життя» шипів та збільшити загальний ресурс експлуатації шипованих шин, не йдучи при цьому на компроміси, рекомендуємо:

  • дотримуватися правил дорожнього руху та швидкісного режиму;
  • дотримуватися вимог експлуатаційних регламентів та рекомендацій автовиробників;
  • адаптувати манеру їзди до пори року та умов руху;
  • дбайливо ставитися до автомобіля, шин та навколишнього світу.
эксплуатация шипованных шин
You are using an unsupported web browser
You are using a website browser that is not supported by this website. This means that some functionnality may not work as intented. This may result in strange behaviors when browsing round. Use or updgrade/install one of the following browsers to take full advantage of this website